Overweeg je om je hond te laten steriliseren, maar ben je nieuwsgierig naar de kosten van deze ingreep? In dit artikel geven we je antwoord op deze vraag! We kijken naar wat sterilisatie precies inhoudt, welke methoden er zijn, de kosten hiervan en waarom het afsluiten van een dierenverzekering een aanrader is.


Wat is sterilisatie?

Sterilisatie bij honden is een operatieve ingreep die ervoor zorgt dat de reu of teef niet langer in staat is om zich voort te planten. Bij reuen worden de zaadleiders afgebonden, en bij teven worden de eileiders afgesloten. De geslachtsorganen van de hond blijven tijdens deze operatie behouden. De productie van geslachtshormonen blijft onveranderd na een sterilisatie. Hierdoor blijft ook het effect van deze hormonen op het lichaam en het gedrag van het dier aanwezig.

Hier zit het grote verschil met de castratie van een hond. Ook bij een castratie wordt een hond onvruchtbaar gemaakt, maar hierbij worden de geslachtsorganen operatief verwijderd. Bij reuen zijn dit de zaadballen en bij teven de eierstokken (en soms ook de baarmoeder). Het effect van de geslachtshormonen wordt hiermee ook verwijderd.

Kosten sterilisatie hond

De kosten van een sterilisatie variëren sterk en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €300 en €650. Het gewicht van de hond speelt hierbij een belangrijke rol; zwaardere honden kunnen duurder zijn om te steriliseren dan lichtere honden. Daarnaast is de methode van sterilisatie van invloed op de prijs, een laparoscopische sterilisatie is doorgaans duurder dan de traditionele methode.


De kosten kunnen ook verschillen tussen verschillende dierenartsen, elke dierenarts hanteert namelijk zijn verschillende tarieven voor sterilisatie. Deze kosten kunnen verschillen afhankelijk van factoren zoals de certificering van de dierenarts, de faciliteiten van de dierenkliniek, het gebruikte materiaal en het type narcose dat wordt toegepast.

Het is daarom aan te raden om prijzen te vergelijken voordat je een keuze voor een bepaalde dierenarts maakt!

Beste kattenverzekering

Onze favoriete hondenverzekeraar

5.0

FIGO is op bijna alle factoren beoordeeld als de beste van Nederland. Wil je besparen op de kosten van je hondenverzekering? Kies dan voor FIGO!

Soorten sterilisatie hond

Er zijn twee manieren waarop je je hond kan laten steriliseren, onderstaand zetten we beide opties voor je op een rijtje.

Traditionele sterilisatie

Bij de traditionele operatie wordt er een snede gemaakt in de buik van de hond. De grootte van de snede variert van ongeveer 4 tot 10 centimeter, afhankelijk van de grootte van de hond. Vervolgens worden via deze opening de geslachtsorganen afgebonden en met hechtdraad gesloten. Deze methode wordt vaak toegepast, maar er is ook een modernere optie beschikbaar.

Laparoscopische operatie

Bij een sterilisatie via laparoscopie worden twee tot drie kleine gaatjes van ongeveer 5 mm gemaakt in de buik van de hond. Via deze kleine openingen worden instrumenten en een camera binnen gebracht en vervolgens de geslachtsorganen afgesloten. Bij deze methode is de operatiewond aanzienlijk kleiner dan bij de traditionele methode.

Sterilisatie verzekeren

Sterilisatie kan een grote financiële last zijn voor hondeneigenaren, vooral als er onverwachte complicaties optreden waardoor de kosten van de sterilisatie nog hoger oplopen. Een manier om de kosten te dekken of gedeeltelijk terug te krijgen, is door een dierenverzekering af te sluiten. Deze dierenverzekeringen dekken niet alleen de sterilisatiekosten, maar ook andere medische kosten voor je hond.

Het is dus zeker de moeite waard om een dierenverzekering te overwegen op het moment dat je besluit om je hond te laten steriliseren, voor een vaste premie per maand voorkom je plotselinge hoge kosten. We raden je aan verschillende dierenverzekeraars te vergelijken om hun dekking voor sterilisatiekosten en premiekosten te vergelijken.

Voordelen en nadelen hond steriliseren

Het steriliseren van je hond heeft zowel voordelen als nadelen, en het is belangrijk om deze zorgvuldig af te wegen voordat je een beslissing neemt. We raden je aan de reden van sterilisatie altijd te overleggen met een goede dierenarts. Onderstaand zetten we enkele van de belangrijkste voordelen en nadelen van sterilisatie hond voor je op een rijtje!

Voordelen

  • Geen loopsheid, sterilisatie beëindigt de loopsheidcyclus bij teven, wat zowel voor de hond als de eigenaar gemak kan opleveren.
  • Verlaagd risico op suikerziekte, gesteriliseerde teven hebben een verminderd risico op het ontwikkelen van suikerziekte.
  • Minder risico op melkkliertumoren, gesteriliseerde teven hebben aanzienlijk minder kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren.
  • Uitsluiting van schijnzwangerschap, sterilisatie voorkomt schijnzwangerschap, een aandoening die de hond emotioneel en fysiek kan belasten.

Nadelen

  • Gewichtstoename, de meeste honden hebben de neiging om gemakkelijker toe te nemen in gewicht na sterilisatie.
  • Karakterverandering, sommige hondeneigenaren merken gedragsveranderingen op na sterilisatie, zoals rusteloosheid of angst.
  • Vachtstructuur, de vachtstructuur van de hond kan veranderen in een dikkere, pluizigere vacht na sterilisatie.
  • Incontinentie, bij sommige gesteriliseerde teven kan ongewenst urineverlies optreden.

Het is belangrijk om al deze factoren zorgvuldig te overwegen en bespreken met je dierenarts voordat je besluit of sterilisatie de juiste keuze is voor jouw hond. Zorg er ook voor dat je goed geïnformeerd bent over de kosten van sterilisatie voordat je een definitieve keuze maakt.


Beste kattenverzekering

Onze favoriete hondenverzekeraar

5.0

FIGO is op bijna alle factoren beoordeeld als de beste van Nederland. Wil je besparen op de kosten van je hondenverzekering? Kies dan voor FIGO!

Veelgestelde vragen

Wat is de beste leeftijd om een hond te laten steriliseren?

De beste leeftijd om een teef laten steriliseren is vóór de eerste loopsheid, meestal op 6-9 maanden leeftijd, of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid.

Welke verzekering vergoedt sterilisatie hond?

Verzekeringen zoals Inshared en Pet Secur vergoeden sterilisatie van een hond in hun basisverzekering, bij andere verzekeraars is sterilisatie beschikbaar als een extra dekking. Wij adviseren baasjes altijd om Figo Pet te overwegen aangezien zij veel voordelen bieden. 

Hoe lang moet hond rusten na sterilisatie?

Na sterilisatie heeft een hond gemiddeld ongeveer 12 dagen rust nodig voor herstel.

Wat is een chemische castratie?

Chemisch castreren is een behandeling waarbij medicijnen worden gebruikt om de productie van geslachtshormonen, zoals testosteron, te onderdrukken. Zo kan bij honden seksueel en agressief gedrag verminderd worden.

Wat houdt sterilisatie hond in?

Sterilisatie houdt officieel in dat de geslachtsorganen van een hond afgebonden of onderbroken worden. Hierdoor is de hond niet meer vruchtbaar. Sterilisatie is zowel mogelijk voor reuen als teven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gerelateerde artikelen

>